Ballongflygning

Visst är det sensationellt att se luftballonger pryda himlen i alla tänkbara färger? I Frankrike hålls EM i ballongflygning 2017 i Brissac med flera hundra ballonger som sakta glider upp i det blå.

Vid ballongflygning lär man sig att hantera en ballong genom att starta och landa och är man bara sugen på en enstaka färd, kan man enkelt köpa en åktur av någon klubb.

Hoppa fallskärm

Är du en modig person som gillar utmaningar? Då kanske du någon gång har funderat på att hoppa fallskärm. Alla som är myndiga och friska har rätt att ta en kurs för att sedan prova på att ta språnget ut. Man tar då även en licens efter några veckor. Vill man hoppa med en instruktör, ett s.k. tandem-hopp behövs enbart 20 minuters instruktion och information.

Motorflygning

Är man intresserad på allvar av att bli pilot, är det en god idé att gå med i en motorflygklubb. Då tar man flygcertifikat och kan så småningom börja flyga trafikflyg eller mindre sportplan. Flygcertifikaten är lite olika beroende på vad man vill göra och vilka plan man vill flyga och de kostar också olika mycket. Det normalklassade flygcertifikatet är emellertid PPL eller LAPL.

Segelflygning – glida mellan molnen

Ett segelflyg har ingen motor och det innebär att man följer vindarnas rutt och surfar runt bland molnen, efter det att ett motorplan har bogserat upp segelflygplanet. Resten styr man med rodret.

Precis som med motorflyg behövs både den praktiska och teoretiska delen och efter 60 flygningar och ytterligare 15 flygtimmar får man möjligheten att hålla sitt certifikat i handen.

Modellflyg för den som vill stanna på marken

Vill man pröva på flygning utan att lämna marken kan ett modellflyg vara en bra investering. Det finns ett flertal, mycket realistiska modellplan att använda, klubbar att gå med i och tävlingar att delta i. En bra start och ett roligt alternativ till de verkliga vingarna.