När man är liten är det inte ovanligt att man drömmer om att bli pilot för att ge sig av högt upp i skyarna och glida omkring. För en del blir den drömmen verklighet och man utbildar sig till pilot eller tar flygcertifikat. Det första steget är att gå med i en flygklubb så att man lär sig allt från grunden och sedan kan ta det där efterlängtade flygcertifikatet som man så länge gått och tänkt på. Sedan öppnar sig en hel värld, bokstavligt talat.

Bli medlem i en flygklubb

Oavsett om man har professionella planer på at bli pilot eller bara är flygintresserad, är det en utomordentlig idé att lära sig flyga på en flygklubb. Det finns mängder av flygklubbar över hela landet som satsar på segelflyg, helikopterflyg eller vanligt motorflyg. Det är mycket enkelt att knappa in sin närmaste klubb på nätet eller gå in på Svenska flygsportförbundets hemsida om man skulle vilja hålla på med en av de åtta flygsporterna som utövas i Sverige. Då kan man även söka efter närliggande klubbar och föreningar som är medlem i förbundet.

Man behöver inte bara lära sig att flyga utan kan välja att hoppa fallskärm, flyga med luftballong, glidflyga, lära sig mer om hur man använder modellflygplan samt utmana sig själv och sätta igång med konstflygning. Sammanlagt erbjuder Flygsportförbundet åtta grenar och varje gren har ett eget förbund som anger sina respektive klubbar.

Flygshower

Många flygklubbar anordnar olika shower med en eller flera uppvisningar från någon eller några olika flygsporter. Dessa shower är ofta till för allmänheten men om man redan är medlem i klubben, kan man själv delta i de många uppvisningarna och skaffa sig erfarenhet samtidigt som man har riktigt roligt. Att gå med i en flygklubb kostar visserligen en slant men man får ut mycket av det och de flesta medlemmarna älskar det de gör och uppskattar den sociala biten av att dela sitt intresse med andra flygsjälar.